logo

Μύγες

Η μύγα προκαλεί δυσφορία στους ανθρώπους όταν έρχεται σε επαφή μαζί τους. Ρυπαίνουν τα ρούχα, τα έπιπλα και αντικείμενα. Από υγειονομικής πλευράς η μύγα είναι μεταφορέας πολλών παθογόνων μικροοργανισμών και παρασίτων, μεταφέροντας μισό εκατομμύριο από αυτά στο εξωτερικό του σώματος και τριάντα εκατομμύρια στον εντερικό σωλήνα.

Πρόληψη

Η διαχείριση και καταπολέμηση των μυγών περιλαμβάνει αρκετά μέτρα πρόληψης για τον έλεγχο του πληθυσμού τους. Το σημαντικότερο μέτρο που κρατά τις μύγες μακριά είναι η απομάκρυνση και καταστροφή των απορριμάτων και γενικότερα η σχολαστική καθαριότητα. Επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να βρίσκονται εντός κλειστών δοχείων. Τέλος θα πρέπει να τοποθετούνται σίτες σε πόρτες, παράθυρα και ανοίγματα. Σε επαγγελματικούς χώρους είναι απαραίτητη η τοποθέτηση αεροκουρτίνας.
Περισσότερα
μύγες

Έντομα αποθηκών

Έντομα αποθηκών
Τα έντομα αποθηκών είναι μικρών διαστάσεων έντομα που κατοικούν και αναπτύσσονται σε αποθήκες τροφίμων και γεωργικών προϊόντων. Προσβάλλουν σπόρους, σιτηρά, ξηρούς καρπούς και ζωοτροφές. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση με την βοήθεια του ανθρώπου και του εμπορίου. Τα σπουδαιότερα είναι:

-TRIBOLIUM CONFUSUM
-SITOPHILUS GRANARIUS
-ORYZAEPHILUS SURINAMENSIS
-PHYZOPERTHA DOMINICA
-CRYPTOLESTES SPP.
-LASIODERMA SERRICORNE
-STEGOBIUM PANICEUM
-EPHESTIA KUEHNIELLA
-PLODIA INTERPUNCTELLA

Μαύρα σκουλίκια

Τα χιλιόποδα και μυριόποδα είναι νυκτόβια και κατά την διάρκεια της ημέρας κρύβονται κάτω από αντικείμενα. Για να αμυνθούν εκκρίνουν χημικές ουσίες οι οποίες είναι τοξικές. Κάποια αρθρόποδα όταν έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες και αποχρωματισμό δέρματος.

Πρόληψη

Ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισής τους, είναι η μείωση της υγρασίας. Οι εξωτερικοί χώροι θα πρέπει να είναι καθαροί από υλικά τα οποία διατηρούν υγρασία. Επίσης, το πότισμα των φυτών ή του χλοοτάπητα θα πρέπει να γίνεται τις πρωινές ώρες.
Περισσότερα
Μαύρα σκουλίκια

Ξυλοφάγα έντομα

Ξυλοφάγα έντομα
Ζουν και αναπτύσσονται σε ξύλινες επιφάνειες, σε ξύλινα πατώματα, έπιπλα και οροφές αλλά και σε αντικείμενα πλούσια σε κυτταρίνη, όπως ρούχα, βιβλία, χάρτινα κιβώτια. Τα σπουδαιότερα είναι:

-ANOBIUM PUNCTATUM
-LYCTUS BRUNNEUS
-HYLOTRUPES BAJULUS
-BOSTRYCHUS SP.
Περισσότερα

Τρωκτικά

Τρωκτικά όπως τα ποντίκια βρίσκονται σε υπόγεια, αποθήκες, φρεάτια, τούνελ, κήπους και αγρούς. Είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για την ανθρώπινη υγεία και μπορούν να προκαλέσουν φθορές σε αντικείμενα και ηλεκτρικά καλώδια. Τα σπουδαιότερα είδη είναι:

-MUS MUSCULUS
-RATUS NORVEGICUS
-RATUS RATUS

Πρόληψη

Μπορούμε να κρατήσουμε τα τρωκτικά μακριά τηρώντας κάποιους κανόνες. Μερικοί από τους κανόνες είναι:

  • Στεγανοποίηση του χώρου μας
  • Περιποίηση των φυτών σε εξωτερικό χώρο καιτοποθέτηση των φυτών σε τέτοια θέση ώστε να μην εφάπτονται στο σπίτι (να μην ακουμπούν στον τοίχο)
  • Κοπή των ζιζανίων γύρω από το σπίτι
  • Συλλογή των σκουπιδιών και των υπολειμμάτων τροφών τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα
  • Έλεγχος του αποχετευτικού συστήματος για ρωγμές
  • Τοποθέτηση μεταλλικής σίτας στους εξαερισμούς
Περισσότερα
Τρωκτικά

Κοριοί

Κοριοί
Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα και τρέφονται αποκλειστικά με αίμα. Από τα δαγκώματα των κοριών μπορεί να προκύψουν μια σειρά από δυσμενής επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου όπως δερματικά εξανθήματα, αλλεργικά συμπτώματα ή ψυχολογικές επιπτώσεις. Μέσα σε ένα βράδυ ένας κοριός μπορεί να δαγκώσει ακόμα και 500 φορές.

Πρόληψη

Οι κοριοί μπορούν να μεταφερθούν στα σπίτια μας από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιους χώρους και γενικά από οπουδήποτε υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων. Κρύβονται συνήθως σε βαλίτσες, ρούχα, παπούτσια κ.α. Προσέχουμε που ακουμπάμε τις βαλίτσες και γενικά τα ρούχα μας μέσα στο σπίτι. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι έχουμε πρόβλημα, πλένουμε τα ρούχα σε υψηλή θερμοκρασία (500 και πάνω). Αν εντοπίσουμε κάποια εστία, μπορούμε να θερμάνουμε τον χώρο με θερμό αέρα χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι (σεσουάρ για τα μαλλιά). Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφουμε τοπικά τον κοριό και τα αυγά του.
Περισσότερα

Ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι ικανοί να προκαλέσουν σοβαρά δερματικά προβλήματα καθώς και να μεταδώσουν επικίνδυνους οργανισμούς και ασθένειες στον σκύλο, την γάτα και τον άνθρωπο. Έχουν μεγάλη ταχύτητα αναπαραγωγής και η επιμονή τους, καθιστά δύσκολη την καταπολέμησή τους.

Πρόληψη

Κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση των ψύλλων είναι τα εξής:

  • Αποφυγή συγκέντρωσης-συλλογής αντικειμένων ( υφάσματα, ξύλα, παλιά αντικείμενα)
  • Προσεχτικός καθαρισμός των χώρων μας
  • Αποφυγή συσσώρευσης σκουπιδιών
  • Τοποθέτηση του στρώματος ύπνου στον ήλιο και αερισμός του στρώματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα
  • Καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα και καταστροφή της σακούλας της σκούπας (κάψιμο της σακούλας)
  • Αποψίλωση των χώρων του σπιτιού μας
Περισσότερα
Ψύλλοι

Κατσαρίδες

Κατσαρίδες
Ο πληθυσμός της κατσαρίδας είναι από τις σημαντικότερες αιτίες αλλεργιών, άσθματος, δυσεντερίας, γαστρεντερίτιδας και άλλων βρογχικών δυσλειτουργιών στους ανθρώπους. Τα μικρόβια που φέρουν, μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω των εκκρίσεων και των περιττωμάτων τους. Τα σπουδαιότερα είδη είναι:

-BLATELLA GERMANICA
-PERIPLANETA AMERICANA
-BLATTA ORIENTALIS

Πρόληψη

Για να κρατήσουμε μακριά τις κατσαρίδες είναι σημαντικό να ακολουθούμε τα επόμενα βήματα:

  • Καθαρίζουμε προσεχτικά τους χώρους στους οποίους φυλάμε ή παρασκευάζουμε τρόφιμα
  • Απομακρύνουμε υλικά τα οποία δεν χρειαζόμαστε
  • Κάνουμε πολύ καλό καθαρισμό σε σημεία στα οποία ζουν και πολλαπλασιάζονται οι κατσαρίδες (ηλεκτρικές συσκευές, σωληνώσεις, φρεάτια κ.α.)
  • Σφραγίζουμε σχισμές όπου είναι απαραίτητο
  • Φυλάμε και διατηρούμε τα τρόφιμα σε καθαρούς και προστατευμένους χώρους.
Περισσότερα

Μυρμήγκια

Προτιμούν μέρη ζεστά και υγρά. Συχνάζουν σε οικήματα στα οποία επεξεργάζονται τροφές και προσβάλλουν όλα τα είδη τροφής του ανθρώπου. Εκτός από την ρύπανση και την καταστροφή των τροφών, πολλά είδη είναι ενοχλητικά με το τσίμπημά τους. Τα σπουδαιότερα είδη είναι:

-LASIUS NIGER
-LASIUS FLAVUS
-LASIUS EMARGINATUS
-TETRAMORIUMCAEPSITUM

Πρόληψη

Για να αντιμετωπίσουμε τα μυρμήγκια πρέπει να:

  • Φροντίζουμε για την καθαριότητα σε κουζίνες και γενικότερα σε χώρους όπου υπάρχουν τρόφιμα
  • Πετάμε τα σκουπίδια τακτικά
  • Στεγανοποίηση ρωγμών π.χ σε κάποιο σημείο μέσα στην κουζίνα ή γενικότερα στο σπίτι
Περισσότερα
Μυρμήγκια

Κουνούπια

Κουνούπια
Τα κουνούπια πολλές φορές αποτελούν βάσανο στην διαμονή και εγκατάσταση του ανθρώπου, ενώ είναι και φορείς επικίνδυνων ασθενειών.
Τα κουνούπια ρουφούν το αίμα για να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη των ωοθηκών. Ο εντοπισμός του ξενιστή βασίζεται σε οσφρητικά, οπτικά και θερμικά ερεθίσματα. Το κύριο οσφρητικό ερέθισμα προκαλείται από το διοξείδιο του άνθρακα καθώς και από το γαλακτικό οξύ, την οκτενόλη, την ακετόνη και την βουτανόλη. Αντιλαμβάνεται την οσμή από απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Τα σπουδαιότερα είδη είναι:

-AEDES
-ANOPHELES
-CULEX
-COQUILLETTIDIA
-CULISETA
-URANOTAENIA
-OCHLEROTATUS

Πρόληψη

Τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε για να μειώσουμε ή να απωθήσουμε τα κουνούπια είναι:

  • Κάλυψη με σίτες εξαερισμών, βόθρων κ.τ.λ
  • Τοποθέτηση σίτας στα παράθυρα και στις πόρτες των κατοικιών
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών συσκευών
  • Απομάκρυνση στάσιμων νερών (λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών)
  • Απομάκρυνση νερών αποχέτευσης
  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα όπως φιδάκια, ταμπλέτες κ.τ.λ
Περισσότερα

Ψαράκια (THYSANURA)

Τα ψαράκια στα σπίτια προκαλούν ζημιές στις ταπετσαρίες, στα εξώφυλλα βιβλίων και σε υφάσματα.

Πρόληψη

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ψαράκια ακολουθόντας τα επόμενα βήματα:

  • Διατηρούμε καθαρά τα δάπεδα, τους πάγκους εργασίας και τα ντουλάπια της κουζίνας
  • Καθαρίζουμε πολύ καλά τις βιβλιοθήκες, τα ράφια, τις ντουλάπες καθώς και τα πλαίσια γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες
  • Χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα για τον καθαρισμό πίσω από την κουζίνα, τον φούρνο μικροκυμάτων, το ψυγείο ή την φρυγανιέρα
  • Χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα. Με τον τρόπο αυτόν μειώνουμε την υγρασία και ο χώρος γίνεται λιγότερο ελκυστικός για τα ψαράκια
Περισσότερα
Ψαράκια

Ψαλίδα (DERMAPTERA)

Ψαλίδα (DERMAPTERA)
Είναι κυρίως φυτοφάγα. Κρύβονται σε υγρά και σκοτεινά σημεία. Δεν τσιμπούν τον άνθρωπο παρά μόνο αν έρθουν τυχαία σε επαφή με το δέρμα.

Πρόληψη

Τα προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις ψαλίδες είναι:

  • Καλύπτουμε ρωγμές οι οποίες πιθανόν να υπάρχουν στο σπίτι
  • Καθαρίζουμε τον χώρο από άχρηστα αντικείμενα (κλαδιά, πέτρες, φύλλα σε αποσύνθεση κ.α)
  • Πολύ καλή καθαριότητα των χώρων μας
Περισσότερα

PSOCOPTERA

Οι ψείρες των βιβλίων τρέφονται με μύκητες, μονοκύτταρα φύκη, λειχήνες, σπόρους. Ορισμένα είδη βρίσκονται επάνω ή μέσα σε βιβλία όπου τρώνε την κόλλα. Δεν τρώνε το χαρτί αλλά το καταστρέφουν για να βρουν την κόλλα.
Περισσότερα
PSOCOPTERA

Αράχνες

Αράχνες
Οι αράχνες είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο και τα ζώα. Ορισμένα είδη μπορεί να προκαλέσουν τσιμπήματα με άσχημο αποτέλεσμα για τον άνθρωπο.

Πρόληψη

Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης κατά των αραχνών είναι ο περιορισμός των άλλων εντόμων όπως μυρμήγκια, κατσαρίδες, τα οποία είναι η κύρια πηγή τροφής για τις αράχνες.
Περισσότερα
homechevron-downphone-squarebarsenvelope-squarecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram