logo

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί είναι απαραίτητη η απολύμανση;

Οι Απολυμάνσεις είναι απαραίτητες για να συντηρήσουμε την υγιεινή και να αποτρέψουμε την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Συνιστάται δύο φορές το χρόνο να γίνεται απολύμανση στους χώρους για την αποφυγή και την πρόληψη από ανεπιθύμητες εκπλήξεις.

Είναι απαραίτητο να απευθυνθώ σε επαγγελματίες για την απολύμανση του χώρου μου;

Ασφαλώς ΝΑΙ. Χρειάζεστε τη συμβολή πιστοποιημένης και εγκεκριμένης εταιρίας γιατί, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, η εφαρμογή τόσο των φαρμάκων όσο και της όλης διαδικασίας θα πρέπει να επιτηρούνται από επιστήμονα που έχει λάβει ειδική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σήμερα,πολλά προϊόντα διαφημίζονται στα μέσα επικοινωνίας, αυτά όμως μπορούν να δράσουν μόνο κατά τρόπο συμπληρωματικό, μιας και δεν έχουν την ίδια ισχύ και διάρκεια με τα φάρμακα και τις μεθόδους που εφαρμόζονται από επαγγελματίες.

Μετά την απολύμανση υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσω πριν χρησιμοποιήσω ξανά το χώρο;

Μπορείτε αμέσως να χρησιμοποιήσετε το χώρο. Θα ήταν καλό να μην πλύνετε με νερό τις περιοχές που ψεκάστηκαν για 3 περίπου ημέρες, ώστε να δράσουν τα φάρμακα ακόμα πιο γρήγορα και να είναι πιο αποτελεσματικά.

Υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος που πρέπει να γίνεται η απολύμανση-απεντόμωση;

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Γενικά όμως, οι περίοδοι έξαρσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τα έντομα και τα τρωκτικά είναι δυο: άνοιξη -από τον Απρίλιο και το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο. Αν δράσουμε λοιπόν εκείνες τις περιόδους, θα έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η απολύμανση;

H συχνότητα της απολύμανσης εξαρτάται από το χώρο. Σε ένα διαμέρισμα πραγματοποιείται μια με δυο φορές το χρόνο.

Σε ποιους χώρους του σπιτιού γίνεται η απεντόμωση;

Τα πιο συνηθισμένα σημεία του σπιτιού που γίνεται απεντόμωση είναι η κουζίνα, το μπάνιο και το μπαλκόνι, καθώς και γύρω από παράθυρα και πόρτες. Τα σημεία αυτά επιλέγονται γιατί είναι τα πιο «δελεαστικά» για τα έντομα αφού βρίσκονται συνήθως τροφές, σκουπίδια, αποχετεύσεις και νερά, ενώ υπάρχει άμεση πρόσβαση από τους εξωτερικούς χώρους . Αν ειδικότερα πρόκειται για μυρμήγκια, μπορεί να χρειαστεί να ψεκαστούν οι γλάστρες και τα φυτά, καθώς μπορεί εκεί να υπάρχουν φωλιές των εντόμων. Τέλος, στην περίπτωση κουνουπιών ψεκάζονται καλά οι εξωτερικοί χώροι με έμφαση στις ρίζες των δέντρων και θάμνων, όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία.

Έχω κατοικίδιο, θα επηρεαστεί; Αν ναι, τι μπορώ να κάνω;

Αν έχεις κάποιο τετράποδο που κυκλοφορεί ελεύθερο μέσα στο σπίτι σου, φρόντισε να το κρατήσεις μακριά από το σημείο που έχει ψεκαστεί με φάρμακο για περίπου 8 ώρες.

Σε ποιούς χώρους γίνεται απολύμανση;

Οι Απολυμάνσεις είναι απαραίτητες σε χώρους με αυξημένο συγχρωτισμό, όπως είναι τα νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σχολεία, επιχειρήσεις, εργοστάσια, μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ

Τι προσελκύει αυτά τα έντομα;

Κάθε έντομο προσελκύεται και ευνοείται από διαφορετικές συνθήκες. Γενικά η έλλειψη καθαριότητας και η παρουσία εκτεθειμένων τροφίμων εντείνουν τα προβλήματα από έντομα και τρωκτικά.

Ποια είναι τα πιο κοινά έντομα που εισβάλουν στο σπίτι μας;

Η περιοχή στην οποία μένει ο καθένας (ορεινή, πεδινή, παραθαλάσσια, πόλη, χωριό κλπ) επηρεάζει σημαντικά το είδος εντόμων που υπάρχουν και είναι πιθανό να επισκεφτούν και το σπίτι. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες εντόμων που εμφανίζονται συχνότερα μέσα στο σπίτι και δημιουργούν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, σε κάθε περίπτωση όμως η παρουσία τους δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

Τα πιο κοινά έντομα που εισβάλλουν στο σπίτι είναι:

  • Οι κατσαρίδες: Οι κατσαρίδες είναι ο πιο συχνός ανεπιθύμητος επισκέπτης στα σπίτια. Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη κατσαρίδων, που είναι και τα πιο συνηθισμένα. Η Γερμανική κατσαρίδα αποτελεί το πιο επίμονο είδος κατσαρίδας. Είναι οι πιο μικρές σε μέγεθος και ξανθές στο χρώμα, ενώ έχουν αδυναμία στα ζεστά και υγρά μέρη οπότε συνήθως φωλιάζουν μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας και στο μπάνιο. Η μαύρη κατσαρίδα έχει επίσης αδυναμία στα υγρά μέρη και τριγυρίζει συνήθως μέσα στις αποχετεύσεις των σπιτιών. Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρεται και η Αμερικάνικη κατσαρίδα, με τη διαφορά ότι μπορεί επιπλέον και να πετάει.
  • Οι κοριοί: Οι κοριοί είναι ένα πρόβλημα που συναντιέται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Είναι έντομα αιμομυζητικά, μικρού μεγέθους (4-7 χιλιοστά) και άπτερα, που φωλιάζουν συνήθως στο υπνοδωμάτιο και ιδίως γύρω από το κρεβάτι.
  • Οι ψύλλοι: Οι ψύλλοι μεταφέρονται από κατοικίδια ή αδέσποτα ζώα σε ένα σπίτι και είναι επίσης έντομα αιμομυζητικά. Έχουν επίσης μικρό μέγεθος (1-3 χιλιοστά), κεραίες στο κεφάλι και προκαλούν έντονες δερματικές ενοχλήσεις με τα τσιμπήματα τους.
  • Τα ακάρεα σκόνης: Τα ακάρεα σκόνης βρίσκονται στο στρώμα του κρεβατιού ή του καναπέ και είναι η αιτία πολλών αλλεργιών και δερματικών ενοχλήσεων.
  • Τα μυρμήγκια: Τα μυρμήγκια εμφανίζονται συνήθως στο σπίτι ξαφνικά, σε στρατιές (κάτι μου θυμίζει) και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.
  • Τα κουνούπια: Τα κουνούπια και οι σκνίπες αποτελούν πολύ ενοχλητικά και επικίνδυνα για την υγεία έντομα, καθώς μπορεί να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες (όπως ελονοσία, κίτρινο πυρετό κ.ά.). Εμφανίζονται σε μεγάλους πληθυσμούς ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Οι μύγες: Οι μύγες και τα μυγάκια αποχετεύσεων είναι φορείς μικροβίων και ιών, τα οποία συχνά μεταδίδουν στον άνθρωπο.
  • Ο σκόρος και τα σκαθάρια τροφίμων: Τα έντομα αυτά προσβάλλουν κυρίως τα μάλλινα ρούχα ή τα αποθηκευμένα τρόφιμα.
homechevron-downphone-squarebarsenvelope-squarecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram