Πριν δούμε τα στάδια της μυοκτονίας, πάμε πρώτα να δούμε το τι ακριβώς είναι η μυοκτονία και γιατί πρέπει να δράσουμε... άμεσα!
Η καταπολέμηση των αρουραίων και ποντικών ονομάζεται μυοκτονία και γίνεται κυρίως με τρωκτικοκτόνα και με μηχανική παγίδευση. Η μυοκτονία γίνεται είτε προληπτικά , είτε όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με τρωκτικά και πρέπει να δράσουμε άμεσα.
Για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των τρωκτικών εφαρμόζεται μία ολοκληρωμένη μελέτη καταπολέμησής τους, με προγραμματισμένες εφαρμογές και με τοποθέτηση παγίδων (δολωματικοί σταθμοί, μηχανικές παγίδες σύλληψης, κολλώδεις επιφάνειες κ.λ.π.), οι οποίες πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.
Η τοποθέτηση των δολωματικών σταθμών είναι επιβεβλημένη βάσει νομοθεσίας για ασφαλείς εφαρμογές. Οι θέσεις τοποθέτησής τους και ο αριθμός αυτών, καθορίζεται βάσει της μελέτης που εκπονείται και εξαρτάται από το είδος και τη δραστηριότητα του χώρου καθώς επίσης και από την περιοχή στην οποία βρίσκεται.
Επίσης, το πρόγραμμα (συχνότητα) εφαρμογών αποφασίζεται συναρτήσει των προαναφερόμενων παραγόντων.
Η τοποθέτηση δολωματικών σταθμών, ενδείκνυται επίσης για τους παρακάτω λόγους:
– Τα δολώματα προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να είναι πιο ελκυστικά και καταναλώσιμα από τα τρωκτικά.
– Μας δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου της κατανάλωσης των δολωμάτων και της καταγραφής τους ώστε να έχουμε στοιχεία για τον πληθυσμό των τρωκτικών.
– Δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε ανθρώπους και ζώα μη στόχους.
Η καταγραφή των καταναλώσεων των μυοκτόνων δολωμάτων, μας δίνει στοιχεία χρήσιμα στον προγραμματισμό και την εκτέλεση διορθωτικών ενεργειών για τη βελτίωση του προγράμματος αντιμετώπισης.
Για τον έλεγχο της παρουσίας τρωκτικών σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιούνται ειδικοί σταθμοί ελέγχου με κολλώδη επιφάνεια ή μηχανικές παγίδες σύλληψης.
Προκειμένου να έχουμε μία σωστή μελέτη ελέγχου παρασίτων για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μυοκτονίας, σημαντικός παράγοντας είναι και η πρόληψη.
Ο σωστός και έγκαιρος εντοπισμός των σημείων που μπορεί να αποτελούν διόδους ή εστίες τρωκτικών και η σφράγισή τους, βοηθούν στην αποφυγή της εύκολης διέλευσης τους στο χώρο. Επίσης, απαραίτητη είναι η απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών ή προϊόντων που μπορεί να προσελκύουν τα τρωκτικά.
Οι μέθοδοι που ακολουθούνται στις μυοκτονίες είναι συμβατοί με τα πρότυπα ασφαλείας που τηρούνται στο χώρο των εφαρμογών (HACCP, ISO 22000, ISO 14000,BRC,IFS).